top of page

HISTÒRIA DE L'EDITORIAL SERRACLARA

L'Editorial Serraclara va néixer l'any 1905, quan Arcadi Serraclara i Miret va establir una petita llibreria al barri del Raval de Barcelona, l'any 1898. Aquest modest inici hauria de convertir-se en una institució cultural amb el pas del temps. La llibreria va experimentar un creixement significatiu el 1905, ampliant-se per incloure una impremta i una editorial pròpia. Poc després, les instal·lacions van quedar petites i es va traslladar a l'Eixample.

Fotografia de la faa (5).jpg
Photograph of an ele.jpg

La següent generació va veure com Carles Serraclara i Blanquer, fill d'Arcadi, prenia el control de l'empresa. Carles era un home apassionat per l'art i la literatura i va utilitzar l'editorial com a plataforma per defensar amb fervor la llengua i la cultura catalanes. Aquest compromís, no obstant això, el va portar a un final prematur i tràgic quan va ser afusellat per les tropes franquistes al Camp de la Bota, quan l'any 1939 van ocupar Barcelona.

Ernest Serraclara i Blanquer, germà de Carles, es va veure obligat a exiliar-se a França i, més tard, a Veneçuela. Va mantenir viu l'esperit familiar, continuant l'edició de llibres en català però també en diverses llengües estrangeres com l'anglès, el castellà i francès. A més, va obrir un taller d'impremta a Lyon, assegurant la continuïtat de l'empresa.

El tercer successor, Mateu Serraclara i Casals, fill d'Ernest, va continuar amb el llegat familiar a l'exili, concretament a Veneçuela on, sense tancar la sucursal a França, també va establir una impremta. Ernest, enginyer de professió va aconseguir un gran èxit especialitzant l'editorial en la publicació d'estudis tecnològics. Això sense oblidar la narrativa, la història i la poesia, els pilars fonamentals amb els quals el seu avi va fundar l'empresa. El 1968, amb la situació política canviant a Catalunya, va prendre la decisió valenta de tornar a Barcelona per reprendre l'activitat de l'editorial. Va continuar publicant llibres en castellà i, de manera clandestina, en català.

PhotoFunia-1696088895.jpg
Photograph of an ele (5).jpg

L'herència de la família Serraclara va passar a Jordi Serraclara i Bosch, fill de Mateu. No obstant això, aquest capítol va estar marcat per un final tràgic a causa dels problemes personals i la dilapidació del negoci familiar, que va culminar amb la mort de Jordi per sobredosi a la presó Model. L'editorial Serraclara va desaparéixer.

vintage metalic SHUT.jpg

Després més de trenta anys tancada, l'Editorial Serraclara  reneix l'any 2023 sota la direcció d'Enric Serraclara i Aimerich, rebesnét del fundador, Arcadi Serraclara i Miret. Aquesta nova etapa es caracteritza per una estratègia única: publicar només uns pocs llibres a l'any i centrar-se en cada obra amb una dedicació i un enfocament excepcionals. Aquesta decisió desafia la pràctica habituals i posiciona l'Editorial Serraclara com una força emergent en el món de la l'edició. També és rellevant que tot això és fals.

bottom of page